Бившият служебен вътрешен министър Иван Демерджиев определи поисканата от властта смяна

...
Бившият служебен вътрешен министър Иван Демерджиев определи поисканата от властта смяна
Коментари Харесай

Иван Демерджиев: Калин Стоянов сменя шефове в МВР под натиск, обезпечават манипулирането на изборите

Бившият длъжностен вътрешен министър Иван Демерджиев определи поисканата от властта промяна на основния секретар на Министерство на вътрешните работи Петър Тодоров като поредната стъпка по осъществяване на изтеклия запис от заседание на част от настоящите ръководещи. В студиото на предаването " Денят ON AIR "  той уточни, че не е разговарял с президента Румен Радев и не знае дали ще подпише декрет за освобождението на основния секретар, само че, по думите му, президентът би трябвало да упражни това свое пълномощие по своя преценка, а не под напън.

" Мотивите не са толкоз значими. Една от главните цели в записа бе промяната на основния секретар, не щеш ли се пристъпва към осъществяването ѝ. В свое изявление Калин Стоянов съобщи, че няма сигнали против неговата активност и тя занапред би трябвало да бъде тествана. Ден по-късно, на среща в Министерския съвет, беше поискано да се внесе предложение за освобождение на основния секретар. То към този момент е реалност и явно претекстовете не са плод на инспекцията ", коментира Демерджиев пред Bulgaria ON AIR.

Той персонално е попитал сегашния Министерство на вътрешните работи началник Калин Стоянов за основния секретар на Министерство на вътрешните работи и шефа на " Гранична полиция ". Получил е увещание, че няма проблеми и ще се работи както до момента, защото е удовлетворен от протичащото се. Дни по-късно и двамата се оказват несъответствуващи за тези постове.

" Нормално е Калин Стоянов да поеме отговорност за това, което се случва. Нормално е и да се погледнат обективните числа. Вчера излезе отчет на аналитичната дирекция в Министерство на вътрешните работи. За първото 6-месечие на 2023 година цифрите са позитивни - броят на закононарушенията понижава с малко над 4%, увеличение на разкриваемостта с над 5% ", даде образец гостът в студиото. 

Демерджиев е на мнение, че от 2021 година Министерство на вътрешните работи е почнало все по-добре да се оправя в битката с манипулирането на изборите.

" Това ли е отговорът - да обезглавим дирекциите директно преди изборите?! Какво цели това, в случай че не сюжета от записа. Стъпките не са единствено в Министерство на вътрешните работи, вършат се паралелни стъпки. Тихо беше заменен шефът на ГРАО. Вероятно ще има още сходни смени, които да обезпечат сложно изборния развой, тъй че да може да манипулират резултата ", сподели още той.

" Как може да смениш шеф като шефа в Пазарджик, който е повишил разкриваемостта за къс интервал с 37%? Какви са причините да бъде заменен, на кого пречи? Областните дирекции на Министерство на вътрешните работи управляват активността в цели области, заменени са половината. Тече сюжетът и явно ще бъдат заменени съвсем всички. Аз смених четирима регионални шефове, а тук се сменят повече от половината още преди да са почнали действителни дейности ", посочи Демерджиев.

Той акцентира, че самият вътрешен министър е признал, че работи под напън да смени регионалните шефове на Министерство на вътрешните работи.

Убийството на Алексей Петров

" Безпрецедентно ликвидиране. Много условия сочеха, че Алексей Петров е зает директно с настоящите политически процеси в страната. Той самият се сочеше като представител, който обясняваше процесите. Обяви, че има формирано държавно управление и е механически въпрос да бъде гласувано от Народното събрание ", разяснява Демерджиев.

Запитан дали убийството на Петров може да има връзка с това на Къро и гибелта на единия от по този начин наречените братя Галеви - Ангел Христов, някогашният вътрешен министър означи, че Министерство на вътрешните работи е длъжно да ревизира всички версии.

" Няколко дни след убийството да твърдим, че една версия е нереалистична... Не разбрах какви са претекстовете и по какъв начин се ревизира, само че не се работи по нея. Кой дава отговор за престъпния контингент от категорията на Ангел Христов и не е ли това точно ГДБОП, която беше ръководена от Калин Стоянов? По време на служебните кабинети бяха привлечени нови 7 обвинени по случая " Хемус ". Сериозни хора, които са имали съществено отношение към протичащото се там. Какво се случва с това следствие и за какво цикли? Главният секретар ли е отговорен? Какво се случва с информацията за гибелта на Петьо Еврото? Цяла седмица страната не знае и не може да получи информация ", съобщи още Демерджиев.

Случващото се в правосъдната система

" Не виждам да се случва нещо по-различно, не виждам смяна. Цели се страната да изпадне в безвремие, това не е в полза на страната и обществото. Последният отчет за върховенството на правото ясно указва какво се чака от нас - уличени и задържани хора от равнище министри и депутати. Това продължава да липсва ", акцентира Демерджиев.

България в Шенген

" Видяох доста оттегляне по тематиката " Шенген " и показвам сериозното си безпокойствие, че не виждам евросредствата да се влагат в механически уреди. Ак не бъдат вложени лятото, в един миг може и да ги изгубим. И със сигурност ще изгубим вероятността да влезем в Шенген ", предизвести някогашният началник на Министерство на вътрешните работи.

В края на диалога Иван Демерджиев  Иван Демерджиев Иван Демерджиев е юрист с над 20 години опит.   Роден е през 1975 година в Пловдив. През 2001 година отхвърли да даде безапелационен отговор на въпроса дали ще се кандидатира за кмет на Пловдив. 
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР